En bild av en spindel gjord av Silverfisk.com

Spindlar? NEJ TACK! (Guide för att bli av med spindlar 2024)

Fakta om spindlar

Spindlar (Araneae) är, tillsammans med ormar, bland de djur som flest människor fruktar. Trots att nästan alla spindlar är giftiga, används deras gift främst för att förlama byten och endast ett fåtal arter utgör en risk för människor (inga i Sverige). Spindelbett kan dock vara smärtsamma.

Vanliga spindelarter i Sverige inkluderar mindre husspindel, stor husspindel, lockespindel, vargspindel och brunspindel. Med åtta ben och ofta åtta ögon bygger många spindlar nät i skrymslen för att fånga byten. Spindlar spelar en viktig roll i ekosystemet genom att äta andra skadedjur, såsom ängrar och myggor.


Spindelarter

Husspindel

  • Mindre husspindel: ca 6-10 mm, brun med ett sick-sackmönster på ryggen. Kan bita om den blir störd, vilket är obehagligt men inte farligt för människor. Finns i källare, vindar och ladugårdar, och kan bli flera år gammal.

  • Stor husspindel: upp till 18 mm, mörkbrun med tre ljusare fläckar på huvudet. Bakkroppen har en ljus mittlinje med sex större fläckar. Hanar kan ha ben som är tre gånger längre än kroppen. Finns i källare, ladugårdar och vindar. Bett från större husspindlar ger oftast inte mer än rodnad, men allergiker kan få större reaktioner.

Lockespindel

  • Har extremt långa ben, upp till 20 gånger kroppslängden. Använder benen för att jaga byten då den inte spinner nät. Lockespindlar är nattaktiva och vilar på dagarna på väggar och trädstammar. De kan självstympa för att undvika att bli uppätna.

Vargspindel

  • Blir 6-8 mm lång, varierar i färg från brun till grå. Jagande spindel som inte spinner nät (med vissa undantag). Cirka 55 arter finns i Sverige, främst levande på marken. Bett kan orsaka inflammationer.

Brunspindel

  • 6-18 mm lång, finns inte naturligt utomhus i Sverige. Hittas inomhus i mörka och ostörda platser som skor, vindar, källare, garderober och skåp. Utomhus finns de i garage, lador och under stockar. Bett kan vara farligt beroende på giftmängd och individens känslighet.

Läs mer om spindelarter i Sverige på Illustrerad Vetenskap.


Bekämpa spindlar

Undvik att få in dem

  • Spindlar söker sig ofta inomhus när temperaturen sjunker. Ett säkert tecken på spindlar hemma är spindelnät. Förhindra intrång genom att täcka öppningar med myggnät eller liknande. Eteriska oljor som rödcederträolja avskräcker spindlar och deras byten, vilket minskar spindelpopulationen. Ljudstörare med högfrekventa ljud kan också vara effektiva.

  • Håll rent genom att dammsuga nät och ägg regelbundet för att minska antalet spindlar.

Bli av med spindlar

  • Trots att spindlar är nyttodjur kan de uppfattas som objudna gäster. Hjälp dem ut med en sopkvast eller liknande verktyg. Ljudstörare och rödcederträprodukter kan också få spindlar att flytta frivilligt.

Medel mot spindlar

  • Insektssprayer med permetrin är effektiva men bör användas med försiktighet för att undvika inandning. Håll barn och husdjur borta från dessa sprayer.

Spindelfällor

  • Limfällor kan fånga spindlar, men vissa arter, som lockespindlar, kan tappa ben för att fly. Limfällor indikerar ofta ett insektsproblem snarare än att effektivt bekämpa skadedjur.

Andra artiklar som kan vara till hjälp är.

Skadan insekter kan göra i hemmet.

Bli av med spindlar! Produkt mot Spindlar och info som kan vara till hjälp.

Problem med Silverfiskar?

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar