En bild av en tvestjärt gjord av Silverfisk.com

Guide för Skadedjursbekämpning: Tvestjärtar

Dela med någon som borde städa

Information om tvestjärtar

Tvestjärtar utgör ingen fara för människor eller byggnader, men deras utseende kan vara avskräckande eftersom de liknar små skorpioner. De använder sina "tänger" både för försvar och för att nypa, men deras bett tränger sällan igenom huden.

På engelska kallas de "earwigs" på grund av den gamla tron att de kröp in i öronen.

Här beskriver vi hur du kan undvika tvestjärtar samt hur du blir av med dem om de tar sig in i ditt hem.

Information om tvestjärtar och deras arter

 


Det finns cirka 2 000 arter av tvestjärtar globalt. De är mörkbruna och kan bli upp till 15 mm långa. Dessa nattaktiva insekter brukar ofta invadera brevlådor. De är i stort sett allätare, men föredrar döda insekter och både levande och döda växtdelar. Även om de kan skada trädgårdsväxter om de blir för många, gör de också nytta genom att äta skadedjur som bladlöss och kvalster.

I Sverige finns fyra arter: vanlig tvestjärt, skogstvestjärt, busktvestjärt och liten tvestjärt.

Vanlig tvestjärt (Forficula auricularia)

Denna art, som kan bli 10-14 mm lång, finns upp till Norrland. På hösten lägger honan upp till 50 ägg i ett bo under marken och tar hand om dem tills de kläcks på våren. De unga tvestjärtarna är gulaktiga eller ljusbruna och ser ut som miniatyrversioner av de vuxna. Hanens tänger kan bli mellan 2,5 och 9 mm långa.

Skogstvestjärt (Chelidura acanthopygia)


Skogstvestjärten är 6-13 mm lång, brun och saknar vingar. Den kan likna larver av andra tvestjärtar på grund av sin mindre storlek.

 

Busktvestjärt (Apterygida media)


Denna art, som blir 10-15 mm lång, finns från södra Sverige till mellersta Dalarna och lever på liknande sätt som den vanliga tvestjärten.

 

Liten tvestjärt (Labia minor)


Den lilla tvestjärten är den minsta arten med en längd på 5-6 mm. Den kan flyga och ses ofta vid gatlyktor och komposter.

 

Vanliga frågor

Är tvestjärtar farliga?


Tvestjärtar ser skrämmande ut men är inte farliga. De nypas med sina tänger om de känner sig hotade, men detta nyp går oftast inte igenom huden och innehåller inget gift. De sprider inte heller bakterier eller smittor.

 

Kan tvestjärtar flyga?


De flesta tvestjärtar kan inte flyga, men några har små vingar. Det är dock ovanligt att de flyger, förutom liten tvestjärt, eftersom vingarna är svåra att fälla ut och in.

Hur vet man att man har tvestjärtar?

När tvestjärtar förekommer i stort antal kan de skada trädgårdsväxter genom att tugga på växtdelar och blommor. De attraheras av bland annat sallad, rosor, jordgubbar, hallon, potatis och rödbetor.

 

Var finns tvestjärtar?

Utomhus håller de sig under stenar, i hög vegetation samt fuktiga och mörka platser. Inomhus gömmer de sig under föremål i fuktiga rum.

Hur undviker man att få tvestjärtar?

För att förhindra tvestjärtar från att komma in i hemmet, täta alla möjliga inkrypsvägar. Exempelvis:

- Täta dörr- och fönsterlister.
- Reparera sprickor i husgrunden.
- Använd insektsnät vid fönster och ventilation.
- Förvara trädgårdsdynor luftigt och undvik att placera kompost nära huset.

(Källa: Jordbruksverket)

 

Så blir du av med tvestjärtar


Ett husmorsknep är att rulla ihop en fuktig tidning där de samlas; på natten kryper de in i tidningen, och på morgonen kan du enkelt tömma ut dem i komposten.

 

Kan rödceder hjälpa mot tvestjärtar?

Det finns begränsad vetenskaplig forskning specifikt om rödceders effektivitet mot tvestjärtar. De flesta studier och anekdotiska bevis som stöder rödceder som insektsavvisande medel fokuserar på malar och andra småkryp. Här är vad som är känt och vad som kan antas:

Praktisk Erfarenhet

  • Anekdotiska Bevis: Många människor rapporterar att rödceder hjälper till att avskräcka tvestjärtar tillsammans med andra insekter. Dessa rapporter stöder tanken att rödceder kan vara effektivt, även om det inte är vetenskapligt bekräftat.

  • Kombination med Andra Metoder: För bästa resultat används rödceder ofta tillsammans med andra skadedjursbekämpningsmetoder, som fällor och tätning av ingångar, för att skapa en mer omfattande strategi.

Rekommendation om du vill testa att använda rödceder

Det finns inga specifika vetenskapliga bevis för rödceders effektivitet mot tvestjärtar, men det kan vara värt att prova det som en del av en bredare stratAysar AL-Mudhaffaregi för att avskräcka dessa insekter, och i värsta fall vet du att den hjälper skydda ditt hem från malar och andra skadedjur. Här är några tips för användning:

  • Placera rödceder i områden där tvestjärtar är vanliga: Använd rödcederblock, rödcederolja, eller rödcederflis i garderober, under möbler och nära dörrar och fönster.
  • Kombinera med andra metoder: Använd fuktiga tidningar som fällor och strö kiselgur runt områden där tvestjärtar brukar vistas. Se också till att täta sprickor och andra ingångar för att förhindra att de kommer in.

Sammanfattning

Det saknas specifika vetenskapliga studier om rödceders effekt på tvestjärtar, men dess allmänna insektsavskräckande egenskaper kan vara till hjälp. För att maximera effekten, kombinera rödceder med andra skadedjursbekämpningsmetoder och överväg att konsultera en professionell skadedjursbekämpare om problemet kvarstår.

 

Extra Intressant:

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar