En bild av en skalbagge gjord av Silverfisk.com

Kackerlackor – En Svensk Skadedjursguide

Kort om Kackerlackor

Kackerlackor har funnits på jorden i miljontals år och är en av de äldsta insekterna. Det finns ungefär 4000 arter, men endast ett fåtal påverkar människor. Trots att kackerlackor har vingar, flyger de sällan långa sträckor och rör sig oftast snabbt på marken.

Vanliga Kackerlacksarter Inomhus

De vanligaste kackerlackorna som du kan stöta på i svenska hem inkluderar:

  • Tysk kackerlacka (Blattella germanica)
  • Brunbandad kackerlacka (Supella longipalpa)
  • Amerikansk kackerlacka (Periplaneta americana)

Så Identifierar du Kackerlackor

  • Äggkapsel: Ofta cirka 8x3 mm och varierar i färg från vit till brun. Antalet ägg per kapsel varierar beroende på art.
  • Nymf: Ungefär 3–4 mm stora och kan vara gråbruna, rödbruna eller svarta.
  • Vuxen Kackerlacka: Platt och oval kroppsform med små taggar på benen, två par vingar och långa spröt fram.

Kackerlackor Inomhus

Kackerlackor är nattaktiva och gömmer sig ofta under dagen. De avger en illaluktande vätska och kan sprida sjukdomar, vilket gör dem till en hälsorisk för både människor och husdjur.

Tysk Kackerlacka

Tysk kackerlacka är den vanligaste arten i svenska hem. De blir 12–16 mm långa och har två parallella ränder längs kroppen. De förökar sig snabbt och trivs i varma, fuktiga miljöer. Deras diet inkluderar vegetabiliska och animaliska produkter samt material som tapeter och textilier. Kackerlackor kontaminerar matvaror med sina avföringar och sekret, vilket utgör en hälsorisk.

Brunbandad Kackerlacka

Den brunbandade kackerlackan kommer från varmare klimat och kan inte överleva utomhus i Norden. De är mindre än den tyska varianten, cirka 14 mm långa, och har en ljusare brun färg baktill. De trivs i varmare miljöer över 25°C och har en längre livscykel än tyska kackerlackor. Ägg kan kläckas upp till 100 dagar efter att de har lagts, vilket gör bekämpningen svårare.

Amerikansk Kackerlacka

Den amerikanska kackerlackan är mycket större än de andra arterna, med en kroppslängd på 30–50 mm. De är rödbruna med ett gult band vid huvudet och har samma kost och skadlighet som den tyska kackerlackan. De trivs bäst i varmare klimat, omkring 30°C, men kan överleva i temperaturer runt 20°C.

Bekämpning av Kackerlackor

Om du ser en kackerlacka hemma, agera snabbt. Använd fällor eller medel mot kackerlackor, men undvik starka kemikalier som kan vara skadliga för djur och barn. För att förebygga kackerlackor, håll hemmet rent, speciellt i fuktiga områden. Förvara livsmedel i täta behållare och byt sopor och kompost regelbundet. Täta sprickor där kackerlackor kan ta sig in och använd avskräckande medel.

Vanliga Frågor om Kackerlackor

Är kackerlackor farliga? Ja, de kan bära på smittor som salmonella och hepatit, och deras avföring och sekret kan förorena livsmedel.

Vad äter kackerlackor? Kackerlackor är allätare och kan angripa allt från livsmedel till tapeter och textilier.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du effektivt identifiera och bekämpa kackerlackor, samt minimera risken för ett angrepp i ditt hem.

 

Länkar du behöver läsa:

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar