En bild av en geting gjord av Silverfisk.com

Geting – Stick åt skogen! (Guide för att bli av med getingar 2024)

Getingar kan vara både påfrestande och aggressiva, trots att de är viktiga pollinerare och rovdjur som hjälper till att hålla skadeinsekter i schack. Ingen gillar att bli stucken, så här får du tips på hur du kan undvika och bli av med getingar när det behövs.

Fakta om getingar

De vanligaste getingarna (Vespinae) i Sverige inkluderar Bålgeting, Vanlig Geting, Rödbandad Geting och Husgeting.

Bålgeting (Vespa Crabro)

Bålgetingen är störst i Norden och trots sin storlek, mest fridsam. Arbetare blir 8-24 mm, hanar 21-28 mm och drottningar 25-35 mm långa. Bålgetingar är rovdjur som äter andra getingar, leddjur, trädsav, fruktsaft, humlors och bins larver samt honung. De bygger sina bon av träfibrer och saliv, ofta i ihåliga träd, fågelholkar eller under tak. Ett stort samhälle kan innehålla runt 400 individer och etablera nya bon i närheten. Bålgetingar är vanligast i södra och sydöstra Sverige. De attackerar sällan människor, och deras stick är inte farligare än vanliga getingars, men de kan sticka flera gånger.

Vanlig Geting (Vespula Vulgaris)

Vanlig geting är den mest förekommande arten i Sverige. Arbetare är 10-15 mm, hanar 12-16 mm och drottningar 13-19 mm långa. Boet, som ofta ligger under markytan, består av små delar som ser ut som musselskal och har en pumpaliknande form. Samhällen kan bestå av flera tusen individer. Vanlig geting finns över hela landet och kan vara aggressiva.

Rödbandad Geting (Vespa Rufa)

Rödbandad geting är medelstor, med arbetare på 10-15 mm, hanar 12-16 mm och drottningar 13-19 mm. De bygger bo i fuktiga och skuggiga miljöer, under eller ovan markytan. Ett bo kan innehålla upp till 200 drottningar, 180 hanar och 450 arbetare. Rödbandad geting är vanligtvis inte aggressiv och finns i hela Sverige.

Tyskgeting (Vespa Germanica)

Tyskgetingen har lysande citrongul färg och är medelstor, med arbetare på 10-15 mm, hanar 12-16 mm och drottningar 13-19 mm. De bygger bon i hålor i marken eller i husväggar. Tyskgetingen är vanlig i Götaland, Svealand, Gästrikland och längs Norrlandskusten.

Vad äter getingar?

Getingar är rovdjur som matar sina larver med insektslarver. Vuxna getingar dricker främst nektar, sockerlösningar från sina larver, samt kött, frukt och fisk. De pollinerar blommor och gillar våra vanligaste bär- och fruktväxter som äpple, päron, plommon, jordgubbar, körsbär, hallon och björnbär.

Är getingar farliga?

Getingstick kan vara farliga för överkänsliga personer. Endast honorna har gadd och kan sticka flera gånger. Ett stick ger intensiv smärta, rodnad och svullnad. Lindra smärtan med is eller kallt vatten, och använd alsolsprit, kylbalsam eller lokalbedövande salva för att minska sveda och klåda. Kontakta läkare om du blivit stucken i munnen, halsen, ögat eller om du är allergisk.

Bekämpa getingar

Undvik getingstick:

 • Undvik häftiga rörelser
 • Drick inte ur ogenomskinliga flaskor eller burkar
 • Gå inte barfota utomhus
 • Undvik parfymer och färgglada kläder
 • Plocka bort fallfrukt
 • Täck över mat som ska ätas utomhus

Ta bort getingbon:

 • Gör det tidigt på säsongen när bon är små
 • Använd skyddskläder och handskar
 • Ta bort bon på kvällen eller natten när getingarna är mindre aktiva
 • Använd dammsugare eller plastpåse för lättåtkomliga bon

Bli av med getingar:

 • Använd geting fällor för att hålla dem borta från uteplatser
 • Installera insektsnät för att hindra dem från att komma in i huset
 • Ställ ut ett glas saft en bit bort från där du sitter utomhus för att locka bort dem från maten

Länkar du behöver!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar