En bild av en mattbagge gjord av Silverfisk.com

Effektiva Metoder för att Identifiera och Bli av med Mattbaggar i Hemmet

Kort om mattbaggar

Mattbaggar tillhör skalbaggsfamiljen ängrar och är mer vanligt förekommande i andra länder, men finns även i svenska hem. Det finns fem arter som är permanent bofasta i Sverige. Det är mattbaggens larver som orsakar skador på textilier som ull, linne, bomull och syntetiska fibrer samt döda insekter, hår och fjädrar, inte själva skalbaggen.

De vanligaste mattbaggarna inomhus är:

  • Museiänger (Anthrenus museorum) - förekommer mest i museer
  • Varierad mattbagge (Anthrenus verbasci) - förekommer endast inomhus
  • Anthrenus olgae - förekommer också inomhus
  • Anthrenus scrophulariae

Så identifierar du mattbaggen, dess larver och ägg

  • Ägg: Äggen är 0,5 mm–1 mm i diameter och vita.
  • Larv: Larverna är brunröda, korta och har hår på bakre delen av kroppen som kan orsaka hudirritation.
  • Skalbagge: Skalbaggen är oval med olika mönster på ryggen och är 1,5 till 3,5 mm lång och 1,5 till 2 mm bred.

Mattbaggar inomhus

Skalbaggarna finner du ofta vid ljuskällor som lampor och växter där de parar sig. Larverna däremot trivs vid golvlister och andra utrymmen med gott om näring. De finns överallt där det finns organiskt material, t.ex. i sprickor, garderober, byrålådor, skafferier, under mattor, bakom möbler och under sängar.

Museiänger

Museiängern är vanlig i museer men mindre vanligt i hushåll. De lever i naturen men söker sig inomhus vid temperaturer under 10°C. Äggen, ca 20–30 st, läggs i en lämplig miljö och kläcks efter en månad. Larvstadiet pågår i 9–12 månader i rumstemperatur. Larverna kan angripa textilier och kläder och skapa små hål. Puppastadiet varar i tio dagar innan skalbaggen kläcks och letar sig till växter för att äta och para sig.

Vanlig mattbagge

Vanlig mattbagge förekommer endast inomhus i Sverige på grund av det kalla klimatet. Skalbaggen kan överleva flera månader utan näring och attraheras av ljus och näringskällor som textilier av ull och läder samt naturliga material som hår och fjädrar. Den kan lägga upp till 100 ägg åt gången som kläcks efter cirka 20 dagar. Larvperioden pågår i cirka 6 månader och orsakar mest skada under denna tid.

Bekämpning av mattbaggar

För att bli av med mattbaggar, börja med att undersöka ljuskällor och växter för att hitta skalbaggarna. Ta ut växterna och rengör lampor. Under bekämpningen, rengör områden som ofta förbises vid städning, såsom under mattor, sängar, i fönster, skafferiet och bakom kylskåp. Kontrollera matvaror och släng allt som visar tecken på angrepp.

  • Tvätta kläder och textilier: Tvätta kläder som inte används ofta, och ta ut mattor och filtar.
  • Rengöring: Damma och torka av fönsterbrädor, bokhyllor, element och golvlister. Rengör hela skafferiet och andra områden där matrester kan förekomma.
  • Dammsugning: Dammsug hela hemmet, särskilt under soffor, sängar, bakom spisen och kylskåpet. Lägg dammsugarpåsen i en försluten påse och släng den på återvinningen för att förhindra spridning.
  • Bekämpningsmedel: Applicera medel mot mattbaggar i sprickor och dolda utrymmen. Använd fällor mot larver och ljusfällor för vuxna skalbaggar för att stoppa förökningen.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan mattbagge och pälsänger? Mattbaggen är rundare än pälsängern, som är mer oval och har en vit prick på varje vinge.

Sprider sig mattbaggar snabbt? Ja, mattbaggen kan lägga upp till 100 ägg åt gången.

 

Länkar du behöver:

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar