En bild av en vägglöss gjord av Silverfisk.com

Vägglöss? Nej Tack! (Guide för att bli av med vägglöss 2024)

Kort om Vägglöss

Vägglöss är små, brunaktiga insekter som blir rundare efter att ha sugit blod. De gömmer sig i springor och mörka platser, och kommer fram på natten för att suga blod från människor.

Det finns flera arter i Sverige, men den vanligaste som angriper människor är Cimex lectularius. Den tropiska vägglusen (Cimex hemipterus) har också blivit vanligare i Sverige på grund av globaliseringen och behöver människoblod för sin utveckling och reproduktion.

Identifiera Vägglöss och Deras Ägg

  • Vägglusen: Den vanliga vägglusen är 5-6 mm lång, medan den tropiska kan vara något större, ca 6-7 mm. Den tropiska vägglusen kan se lite "hårig" ut, men detta är inte synligt med blotta ögat.
  • Ägg: Äggen ser ut som små riskorn, ovala, vita eller lätt genomskinliga, och är cirka 1 mm stora.

Tecken på vägglöss kan vara små rödaktiga, kliande utslag på kroppen, ofta i kluster eller längs en linje. Vägglöss lämnar också små svarta prickar av avföring som smetar ut sig om man gnuggar dem med lite saliv. Små runda blodfläckar på lakan kan också vara ett tecken.

Varför Får Man Vägglöss?

Vägglöss är utmärkta liftare och kan följa med hem från resor, särskilt från länder i Sydostasien. Begagnade möbler eller kläder kan också vara en källa, liksom varor skickade från andra länder. De kan också sprida sig mellan hushåll i flerfamiljshus.

Förebygg Angrepp av Vägglöss

  • Reseförberedelser: Packa kläder och artiklar i väl förslutna plastpåsar. Håll resväskan stängd när den inte används och förvara kläder i plastpåsar i väskan.
  • Placering av resväska: Håll väskan borta från golvet och sängen.
  • Klädförvaring: Häng inte upp kläderna i hotellgarderoben.
  • Rödceder: Använd rödcederträ i resväskan för att avskräcka vägglöss.
  • Hemkomst: Skaka, borsta och tvätta alla kläder efter resan. Rengör väskorna noggrant.
  • Second Hand: Inspektera och rengör begagnade föremål noggrant innan de tas in i hemmet. Mindre föremål kan frysas i en vecka för att döda eventuella vägglöss.

Bli av med Vägglöss

För att bli av med vägglöss är det bäst att anlita professionell hjälp. Fastighetsägare ansvarar ofta för sanering i flerfamiljshus, medan villaägare själva måste ta ansvar. Företag som Anticimex kan sanera och inspektera vid misstanke om vägglöss.

Vanliga Frågor

Hur ser vägglöss avföring ut?

Vägglöss avföring ser ut som små svarta prickar som smetar ut sig om du gnuggar dem med lite vätska.

Hjälper rödceder mot vägglöss?

Ja, rödcederträ och rödcederolja är bevisat effektiva för att hålla vägglöss borta.

Länkar du behöver:

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar